Startsida / Inlägg

”Atypical” – en vinnande (men sexfixerad) familjekomedi om autism

av Karolina Fjellborg
atypical-netflix-premiere-date-video-keir-gilchrist

 

Rate

Atypical

 

Netflix

 

Del 1-3
Amerikansk dramakomedi av Robia Rashid, med bl a Keir Gilchrist, Jennifer Jason Leigh, Michael Rapaport, Brigette Lundy-Paine och Amy Okuda.

 

Premiär den 11 augusti

 

 
Netflix senaste serie är en familjekomedi av väl beprövat amerikanskt coming-of-age-snitt (tänk uppväxtskildringar som ”Malcolm – ett geni i familjen”) – fast med en krok.

Den 18-årige huvudpersonen Sam (Keir Gilchrist) har nämligen en autismspektrumstörning, som bland annat  innebär att han har svårt för att socialisera som andra tonåringar, inte tycker om beröring, tar saker för ordagrant, säger ärliga saker på ett stötande sätt – och har snöat in totalt på antarktiskt djurliv.

 

När vi träffar honom håller han, med hjälp av sin terapeut Julia (Amy Okuda), på att ta steget ut i vuxenlivet. Försöka sig på det där med sex och kärlek, bli självständig och börja fungera i samhället på sina egna premisser.

Men det är inte bara Sam som behöver finna sig själv. Hans frigörelseprocess innebär att även övriga familjemedlemmar måste börja omvärdera livet.
Den överkontrollerande mamman Elsa (Jennifer Jason Leigh), som har haft nerverna i en knut sedan Sam kom till världen. Pappan Doug (Michael Rapaport), som kämpar för att komma sin son närmare. Och systern Casey (Brigette Lundy-Paine), som är sin brors ständiga försvarare i skolan, och har en tendens att bokstavligt talat försöka springa ifrån sina känslor.

 
Hur serien står sig som skildring av livet med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är svårt att säga för en utan någon större inblick i frågan. Men känslan är att den vilar i ett sorts gränsland, där det finns plats för både faktiskt insikt och nötta stereotyper.

Som familjekomedi däremot, är ”Atypical” på det stora hela klart vinnande, med en ton som blandar melankoli och humor, och är hjärtvärmande utan att kännas sötsliskig. (Vi slipper en gruppkram i slutet av varje avsnitt.)

Även om Sams jakt på att få ligga – under vilken han ofta är ivrigt påhejad av sin slemmige kompis Zahid (Nik Dodani) – då och då tar ”Atypical” farligt nära det typiska high school-baserade sexkomedi-territorium där tjejer slänger sig över sexsvultna killar av oförklarliga anledningar, och inte ett enda par bröst kan få passera okommenterade.

Lite synd på en annars fin serie.

 

 

Se det här också:
Två andra bra tonårsserier på Netflix är ”Tretton skäl varför” och ”Riverdale”.

Visste du att…
… barnprogrammet ”Sesame Street”, som har rullat sedan 1969, introducerade den autistiska karaktären Julia i april i år?

Just nu…
… ser du Jennifer Jason Leigh även i nya ”Twin Peaks”, på HBO Nordic.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Frida Willander
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB