Startsida / Inlägg

Recension: Matias Varela glänser i ”Narcos” trollbindande tredje säsong

av Karolina Fjellborg
Pedro Pascal som Javier Peña i säsong tre av "Narcos". Foto: Netflix.
Pedro Pascal som Javier Peña i säsong tre av ”Narcos”. Foto: Netflix.

 

 

Rate

Narcos

 

Netflix

 

Säsong 3
Av Chris Brancato, Carlo Bernard och Doug Miro, med bl a Pedro Pascal, Damian Alcazar, Francisco Denis, Alberto Ammann och Matias Varela.

 

Säsongspremiär den 1 september

 
I två säsonger av Netflix föredömliga drogkrigsdrama ”Narcos” var Wagner Moura briljant som den karismatiske knarkkungen av Medellín. Så hur klarar sig serien nu när Pablo Escobar är död?

Faktiskt helt fantastiskt, visar det sig.

Fokus är flyttat till Calikartellen, vars fyra gudfäder – bröderna Gilberto och Miguel Rodriguez Orejuela (Damian Alcazar och Francisco Denis), den öppet homosexuelle Helmer ”Pacho” Herrera (Alberto Ammann), som alltid är klädd i satinskjorta, och New York-baserade José ”Chepe” Santacruz Londoño (Pepe Rapazote) – drev sitt brottssyndikat som ett enormt effektivt, väloljat multimiljardföretag, och i mitten av 90-talet i princip hade nått totalt världsherravälde över kokainmarknaden. Med hjälp av slipade affärssinnen och logistiskt snille – men även mord, mutor, hot och övervakning i klass med KGB:s.

Pedro Pascal är tillbaka som DEA-agenten Javier Peña (som nu även är seriens berättare eftersom Boyd Holbrooks rollfigur Steve Murphy tyvärr helt har försvunnit ut ur historien), som efter en tid hemma i Texas återvänder till Colombia för att vara med och sätta stopp för en organisation som är långt mer sofistikerad än Escobars.

Historien som berättas är mer omfångsrik den här gången, och bland de många nya karaktärer som introduceras finns bland annat en hal pengatvättare och hans kokainberoende amerikanska fru, en uppblåst revisor, nya amerikanska DEA-agenter, och den psykopatiske sonen till en av kartellens ledare.

 

Matias Varela som Jorge Salcedo, och Francisco Denis som Miguel Rodriguez Orejuela.
Matias Varela som Jorge Salcedo, och Francisco Denis som Miguel Rodriguez Orejuela.

 

En av de större rollerna görs av svenske Matias Varela, som är suverän som den ofrivillige gangstern Jorge Salcedo. Calikartellens säkerhetsansvarige – som från början är en ganska vanlig familjeman som försöker ta sig ut ur kartellen, men får utföra allt smutsigare uppdrag och dras djupare och djupare ner i den moraliska avgrunden.

 

Escobar är borta – men ”Narcos” fortsätter att leverera varorna efter sitt väl beprövade, omedelbart beroendeframkallande recept.
Våld och vansinne i vackra miljöer – med snyggt inklippt arkivmaterial som påminner om att den här galenskapen är hämtad ur verkligheten.

Fullkomligt trollbindande.

 

 

 
Se det här också:
Matthew Heinemans utmärkta, Oscarnominerade dokumentär ”Cartel Land”, om knarkkriget i Mexiko, hittar du på Netflix.

Visste du att…
… Calikartellen sägs ha kontrollerat runt 90 procent av världens kokainmarknad när de var som störst?

Just nu…
… är Kerry Bishé – som spelar Calikartellens förste pengatvättares amerikanska hustru – även aktuell i den sista säsongen av ”Halt and catch fire” på C More.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB