Startsida / Inlägg

Psykthriller, västern och vildmarksporr med Tim Roth i ”Tin star”

av Karolina Fjellborg
Foto Sky Atlantic.
Foto Sky Atlantic.

 

 

Rate

Tin star

 

C More

 

Del 1-3
Psykologisk thriller av Rowan Joffé, med bl a Tim Roth, Christina Hendricks, Christopher Heyerdahl, Abigail Lawrie och Genevieve O’Reilly.

 

Nya avsitt på tisdagar.

 

 

Tim Roth får för en gångs skull prata med sin egen brittiska accent i den här egendomliga men obestridligt stilfulla blandningen av psykologisk thriller och modern västern, med en smula vildmarksporr på toppen.

 
Han spelar Jim Worth; en före detta Londonpolis som har omlokaliserat sig själv och sin familj till kanadensiska Klippiga bergen, där han har tagit ett nytt jobb som polischef i natursköna Little Big Bear. För att, förstår vi snart, börja på en ny kula efter ett problematiskt, alkoholiserat och förmodligen våldsamt, förflutet.

Familjens nya liv börjar bra, i en idyllisk småstad där alla hälsar på gatan, grizzlybjörnar verkar vara det enda hotet mot invånarna, och brottsligheten är så låg att poliserna kan fiska på arbetstid.

Men lugnet skingras i samma ögonblick som ett stort, nästan parodiskt styggt oljebolag rullar in på orten, med den vackra ulven i fårakläder Elizabeth Bradshaw (”Mad mens” Christina Hendricks) som taleskvinna.

Stadsborna splittras kring oljeraffinaderiets vara eller icke vara, diverse ogärningsmän kliver av bussarna med utländsk arbetskraft – och företagets belackare hotas, förföljs och dör på misstänkta sätt.

Jim och hans familj planerar att lämna staden, men när de faller offer för en fasansfull våldshandling, hamnar hämnd överst på Jims agenda – och ett vulkaniskt alter ego från förr dyker upp.

Men är det New Stream Oil som är de skyldiga? Eller är det något ur Jims egen historia som har kommit ikapp honom?

 

”Tin star” – som förnyades för en andra säsong innan den första ens hade börjat sändas – fängslar med storslagna vyer, en otäck tryckande stämning förstärkt av effektivt hotfull musik, och starka insatser av Hendricks, Abigail Lawrie som Jims tonårsdotter och framför allt Roth själv.

Även om klippningen bitvis känns rumphuggen, tonen svajar från scen till scen och birollsgalleriet är som ihopsamlat ur diverse olika genrer.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB