Startsida / Inlägg

Viaplay gör thrillern ”Ingen utan skuld” – om svensk vapenhandel

av Karolina Fjellborg
unnamed-1

 
Viaplay marscherar på med nya dramasatsningar.
Senaste nytt är att de gör thrillern ”Ingen utan skuld”, om det inte helt okontroversiella ämnet svensk vapenexport.

 

Ja, i dag gick Viaplay ut med nyheten att de har ännu en originalserie på gång – den politiska thrillern ”Ingen utan skuld”, om Sveriges vapenexport, som spelas in nu och kommer att få premiär under 2018.

 
Jens Hultén, som just nu är aktuell i Viaplays nytolkning av ”Hassel”, gör huvudrollen som Robert Kastell – en före detta vapenhandlare tvingad till exil som återvänder till Sverige för att söka hämnd på mannen som tidigare försökt mörda honom.

 
– Det är många lager av moraliska frågor i denna serie både på makthavarnas nivå ner till den enskilda människan och hur detta drabbar några karaktärer som vi får följa under seriens gång. Robert är en karaktär som har varit inblandad i dessa affärer för många år sedan och blir indragen i det igen efter en herrans massa år, säger Hultén.

Vera Vitali, som varit suverän i bland annat ”Hinsehäxan” och ”Bonusfamiljen”, spelar den andra huvudrollen, och med är också norrmannen Henrik Mestad, som synts i serier som ”Lilyhammer” och ”Ockupationen”.

 

Viaplay beskriver serien som ”ett karaktärsporträtt där karaktärerna drabbas av ett yttre sammanhang och där alla har en relation till vapenhandeln”.

 
Skapare är Peter Arrhenius, som vill beröra och skapa diskussion om det kontroversiella ämnet svensk vapenindustri:

 
– Ingen utan skuld är en historia om dubbelmoral och just skuld. Huvudpersonerna är knutna till varandra av det faktum att de alla har gjort dåliga val som de ångrar, men vilka de inte kan få ogjorda. Sverige utgör en stor del av den internationella vapenindustrin. Det är en perfekt bakgrund för en historia med dessa ingredienser. Å ena sidan har du nationens internationella rykte som en neutral fredsstiftare, fri från några allianser. Å andra sidan är det faktum att Sverige är en av världens största tillverkare och exportörer av vapen, säger han.

”Ingen utan skuld” är ett samarbete med produktionsbolaget Brain Academy och Pinewood Television, och för regin står Charlotte Brändström, som bland annat har jobbat med serier som ”Tyrant”, ”Outlander”, ”Madam Secretary” och ”Grey’s anatomy”.

 
Den första säsongen består av åtta delar, som utspelar sig både i Sverige och på andra platser i världen. Och Viaplay-chefen Ira Gladnikoff kallar den därför för ”vårt första Viaplay original med en internationell krydda” i pressmeddelandet.

 
Inte för att vara petig, men har hon inte sett ”Swedish Dicks”, undrar jag då?

 
Men hur som helst; ”Ingen utan skuld” får alltså premiär på Viaplay 2018, och kommer senare även att visas i TV3.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB