Startsida / Inlägg

Recension: ”Vår tid är nu” – en vinnare i riktigt snygg kostym

av Karolina Fjellborg
Foto: Carl-Henrik/SVT.
Foto: Carl-Henrik/SVT.

 

 

Rate

Vår tid är nu

 
SVT1

 
Del 1-4
Kostymdrama av Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind, med bl a Suzanne Reuter, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson och Peter Dalle.

 
Premiär den 2 oktober.

 

SVT har lagt krut utöver det vanliga på kostymdramat ”Vår tid är nu”.
En av deras största dramasatsningar någonsin, som fick något så sällsynt som grönt ljus för två säsonger redan på planeringsstadiet, och vars handling ska sträcka sig över flera decennier.

En flopp vore förödande.
Men känns också helt och hållet osannolik.

För när man väl har blivit bekväm med de initialt lite obekanta 40-talsmanéren, ter sig familjekrönikan ”Vår tid är nu” mer och mer för varje avsnitt som precis den sorts serie svensk tv-dramatik länge har saknat.

 

Serien tar avstamp i fredsdagen 1945 och följer överklassfamiljen Löwander såväl som personalen på deras restaurang Djurgårdskällaren. Ett anrikt ställe där direktörer, generaler och tysksympatisörer har smörjt kråsen i årtionden, men som gick knackigt under krigsåren, och nu måste rycka upp sig för att överleva när nya tider och värderingar står för dörren.

Suzanne Reuter är i sitt bästa om-blickar-kunde-döda-läge som matriarken Helga, som agerar dockmästare i kulisserna och håller koll på verksamheten med hjälp av sin förtrogne, köksmästaren Stig ”Stickan” Backe (Peter Dalle). Nu står hon inte bara inför utmaningen att få restaurangen på fötter igen, utan måste även försöka hålla ihop – och hålla ordning på – sina tre barn.

Äldste sonen Gustaf (Mattias Nordkvist), som är källarmästare på Djurgårdskällaren men har trasslat in sig i högst tveksamma affärer med den gangsterliknande grosshandlaren Ragnarsson (Göran Ragnerstam).

Mellanbarnet Peter (Adam Lundgren), som kommer hem efter att ha sett krigets förödelse med något där och då så kontroversiellt som en fransk judinna (Hedda Rehnberg) vid sin sida.

Och yngsta dottern Nina (Hedda Stiernstedt), som till den konservativt lagda Gustafs stora förtret tar fajten för att få driva nattklubb för de unga och hippa i Djurgårdskällarens festvåning. Och dessutom gör något så opassande som att falla handlöst för den fattige kökspojken Calle (Charlie Gustafsson).

 

Likt en svensk ”Downton Abbey” skildrar ”Vår tid är nu” herrskap och tjänstefolk – från de fina salongerna och ståndsmässiga våningarna, ner i kök, ut på bakgårdar och in i trånga lägenheter – i föränderliga tider.

Det är ett minutiöst välgjort, detaljrikt och enastående välekiperat kostymdrama för alla åldrar, som trots sin historiska inramning och sina tidstypiska attityder känns förvånansvärt modernt, tack vare höga produktionsvärden, engagerande karaktärer som brottas med tidlösa teman, små doser av humor på rätt ställen och en övergipande känsla av framåtdriv och omdaning.

 

SVT – som har samproducerat den här serien med Viaplay, där avsnitten kommer att läggas ut nästa höst – lär ha en vinnare här. I riktigt välskräddad kostym.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB