Startsida / Inlägg

Sex, smuts och sleaze i HBO:s lysande ”The Deuce”

av Karolina Fjellborg
Foto HBO.
Foto HBO.

 

 

Rate

The Deuce

 

HBO Nordic

 
Drama av David Simon och George Pelecanos, med bl a James Franco, Maggie Gyllenhaal, Chris Bauer, Margarita Levieva, Dominique Fishback och Lawrence Gilliard Jr.

 

Premiär den 11 september

 

”The wire”-skaparen David Simon och hans samarbetspartner, deckarförfattaren George Pelecanos, spårar New Yorks porrindustris födelse och glansdagar, med start tidigt 70-tal, i den här kalejdoskopiska nedstigningen bland sex, smuts, våld och droger, prostituerade, hallickar, snutar och gangsters runt Manhattans 42nd Street.

Det är, för att gå rakt på sak, höstens bästa serie hittills. En hård men inte deprimerande, gloriöst sleazy men inte exploaterande gatuskildring med puls och rå energi, som tar oss med till en storstadsdjungel som luktar rök, svett och kroppsvätskor och direkt känns levd i, snarare än rekonstruerad.

De skyhöga ambitionerna, den välskrivna och realistiska dialogen och det spretiga, färgstarka karaktärsgalleriet – som spelar större roll än själva handlingen – känns igen från Simons magnum opus (precis som några av skådespelarna), men ”The Deuce” är mer framkomlig än vad ”The wire” någonsin var.

James Franco spelar dubbla roller som tvillingbröderna Vincent och Frankie Martino. Den förre är en hårt arbetande, rätt reko barchef som upptäcker att han säljer mer om servitriserna går klädda i leotarder. Den senare en hopplös, vårdslös spelare, vars pengaproblem rinner över på hans bror, som snart blir en sorts front för maffians aktiviteter.

Franco är fenomenal i båda rollerna, och bröderna han spelar ska tydligen vara baserade på verkliga personer. Men det är svårt att skaka av sig känslan av gimmick när Franco spelar mot sig själv, och seriens självklara stjärna och bultande hjärta blir snarare Maggie Gyllenhaal, som Eileen ”Candy” Merrell. En av gatans få kvinnliga egenföretagare, som vägrar låta sig styras av en hallick och ser nya möjligheter i den knoppande, ännu inte lagliga porrbranschen.

Runt dessa stora namn finns en enastående ensemble av både hel- och halvkända, och tämligen okända, skådespelare, som gestaltar ett myller av mer eller mindre trasiga och desperata figurer som ner i minsta biroll känns som riktiga människor med historier värda att berätta.

 
Det ligger naturligtvis nära till hands att jämföra ”The Deuce” med förra årets stora, 70-talsfrossiga HBO-serie – Mick Jaggers, Martin Scorseses och Terence Winters ”Vinyl” – som utan förvarning lades ner efter en säsong. Men det vore en verklig förlust för tv-världen om den här serien går samma öde till mötes.
För ”The Deuce” hinner bara börja på sina första åtta avsnitt. Och man tarvar mer. Mycket mer.

 

 
Pilotavsnittet av ”The Deuce” hade smygpremiär på HBO Nordic i slutet av augusti och finns alltså redan ute – men den officiella premiären är på måndag. Sedan följer ett nytt avsnitt varje vecka.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB