Startsida / Inlägg

13 tv-serier att kolla in i oktober

av Karolina Fjellborg
"Stranger Things" säsong två. Foto: Netflix.
”Stranger Things” säsong två. Foto: Netflix.

 

 

Italienska gangsters, seriemördare, svenskt kostymdrama och en gammal 80-talssåpa i ny förpackning.
Nytt från ”Stranger things”, ”Jordskott” och ”The walking dead”.
Här är 13 tv-serier du inte vill missa i oktober.

 

 
1. Vår tid är nu

Klart man måste kolla när SVT fläskar på med svenskt kostymdrama modell superpåkostat. Serien är en familjekrönika som börjar på fredsdagen 1945 och handlar om fina krögarfamiljen Löwander och personalen på deras restaurang Djurgårdskällaren.
Mycket snitsigt, med bland andra Suzanne Reuter, Adam Lundgren och Peter Dalle.

SVT. Premiär den 2 oktober.

 
2. Curb your enthusiasm

Efter sex år är Larry David tillbaka i rollen som en fiktiv, totalt odräglig variant av sig själv, i en nionde säsong av den här alltid härligt obekväma cringekomedin.

HBO Nordic. Säsongspremiär den 2 oktober.

 

3. Suburra

2015 kom Stefano Sollimas gangsterrulle ”Suburra”, som åtminstone jag ÄLSKADE. Nu kommer tv-serien som är baserad på samma bok, men utspelar sig flera år tidigare. Kyrkan, staten, maffian, lokala gäng och fastighetspampar kolliderar i Rom, i jakten på makten i den här serien, som alltså är Netflix allra första italienska original. Något för alla ”Gomorrah”-lovers, helt klart.

Netflix. Premiär den 6 oktober.

 

4. American horror story: Cult

Ryan Murphys och Brad Falchuks skräckantologi ångar vidare med säsong sju, som alltså har undertiteln ”Cult” och tar avstamp i rysaren valnatten 2016. Det handlar om folks rädslor och tillståndet i USA (men också om galna clowner). Sarah Paulson bär, som så ofta i ”AHS”, det tyngsta lasset – men även Evan Peters, Cheyenne Jackson och Alison Pill gör stora roller. Och Lena Dunham ska också dyka upp.

Kanal 9. Säsongspremiär den 8 oktober.

 

5. Dynasty

The CW har gjort en reboot av den klassiska 80-talssåpan ”Dynastin”. Den gamle ”Melrose Place”-profilen Grant Show spelar den stenrike patriarken Blake Carrington, och handlingen är flyttad från Denver till Atlanta.

Netflix. Premiär den 12 oktober.

 

6. Lore

Här kommer en för alla skräckälskare. Podcasten ”Lore” – som grottar ner sig i folksägner och andra skräckberättelser ur historien – har blivit tv-serie i antologiformat, tack vare bland andra ”The walking deads” Gale Anne Hurd. Dokumentärt material blandas med dramatiserade scener för att berätta om skräckhistorier och deras ursprung.

Amazon Prime Video. Premiär den 13 oktober.

 
7. Mindhunter

David Fincher och Charlize Theron är exekutiva producenter för den här läskiga historien om hur två FBI-agenter (Jonathan Groff och Holt McCallany) i slutet av 70-talet intervjuar seriemördare för att försöka sätta sig in i hur de tänker, för att sedan kunna använda kunskapen till att lösa pågående fall. Serien är redan förnyad för en andra säsong.

Netflix. Premiär den 13 oktober.

 

8. Jordskott

Äntligen får vi se mer av Henrik Björns häftiga naturmysterium. Säsong två utspelar sig två år efter händelserna i den första säsongen, och Silverhöjd har nu fått sällskap som skådeplats av Stockholm.

SVT. Säsongspremiär den 15 oktober.

 

9. White famous

Sprillans ny, Jamie Foxx-producerad Showtime-komedi med Jay Pharoah som en komiker som börjar bli så mainstreamkänd att han börjar få problem med att behålla sin trovärdighet hos sina afroamerikanska fans, som tycker att han börjar bli för ”white famous”. Baserad på Foxx egna erfarenheter, tydligen, och Foxx är även med på ett hörn som en fiktiv variant av sig själv.

HBO Nordic. Premiär den 16 oktober.

 

10. Mr. Robot

Rami Malek, Christian Slater och svenske esset Martin Wallström är tillbaka i en tredje säsong av den delikat mindfuckande cyberthrillern ”Mr. Robot”.

SVT. Säsongspremiär den 18 oktober.

 

11. Loudermilk

Den eviga ”Office space”-favoriten Ron Livingston spelar Sam Loudermilk – en nykter alkoholist och missbruksrådgivare med extremt taskig attityd och en förmåga att göra alla i sitt liv förbannade – i den här nya komediserien signerad Peter Farrelly.

HBO Nordic. Premiär den 18 oktober.

 

12. The walking dead

Bjässen ”The walking dead” fortsätter blodbadet i en åttonde säsong. Med Rick (Andrew Lincoln) och Negan (Jeffrey Dean Morgan) i varsin ringhörna såklart.

Kanal 9. Säsongspremiär den 23 oktober.

 

13. Stranger things

Som vi har väntat på en till säsong av bröderna Duffers kärleksbrev till 80-talsklassikerna vi växte upp med. Säsong två utspelar sig runt halloween 1984, och ska utforska ”den större mytologin” kring Wills försvinnande, samt gräva djupare i Elevens historia.

Netflix. Säsongspremiär den 27 oktober.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB