Startsida / Inlägg

Lathund till ”Jordskott”-världen: Skaparen Henrik Björn om det du måste ha koll på inför säsong två

av Karolina Fjellborg
"Jordskott"-skaparen Henrik Björn tillsammans med huvudrollsinnehaverskan Moa Gammel. Alla foton: Johan Paulin/SVT.
”Jordskott”-skaparen Henrik Björn tillsammans med huvudrollsinnehaverskan Moa Gammel. Alla foton: Johan Paulin/SVT.

 

 

Premiären för den nya, hett efterlängtade säsongen av ”Jordskott” närmar sig.
Vilka nya karaktärer dyker upp? Och vad är viktigast att komma ihåg från säsong ett?
Tv-koll ringde upp skaparen Henrik Björn för att ge dig järnkoll.

 

Det är snart två år sedan vi såg den första säsongen av ”Jordskott”. Det innebär att även den bästa kan ha glömt bort ett och annat.
Dessutom dyker det nu upp ett helt gäng nya figurer som gör historien ännu mer invecklad.
Jag bad seriens skapare Henrik Björn lista fem viktiga kom ihåg-lappar från säsong ett, samt reda ut vem som är vem i de nya avsnitten.

 

 
Henrik Björn listar fem viktiga påminnelser från säsong ett, för den som vill hänga med i säsong två:

 
1. Vad är Jordskott?

Jordskottet är en mystisk parasit som förvandlar sin värdkropp till ett träd under en utdragen och smärtsam process. Steg för steg förfaller man tills man helt upphört att vara människa. I stället rotar man sig och blir en del av skogen.
Går man i skogen kan man faktiskt urskilja vilka träd som är Jordskott-träd, för de mänskliga dragen kan fortfarande skymtas i århundraden efteråt, i rötter eller stam.
Har du någonsin känt dig iakttagen när du går i en mörk tät skog? Det kanske är för att du ÄR det. Och nu vet du varför. Det finns en närvaro som inte nödvändigtvis behöver bara obehaglig, men är påtaglig.

 

 

Moa Gammel som Eva Eva Thörnblad.
Moa Gammel som Eva Thörnblad.

2. Evas historia

Eva Thörnblad (Moa Gammel) förlorade sin dotter Josefine (Stina Sundlöf) i Jordskott-sjukdomen. Eva var i slutet av säsong ett tvungen att återbörda Josefine till naturen, där hon blev en del av skogen och äntligen fick frid.
Så Josefine är inte plågad längre, men hur mår Eva själv? Nu måste hon ta hand om konsekvenserna av det som hände i förra säsongen. Allt det hon varit med om kan inte gå obemärkt förbi.

 

3. Går det att behandla Jordskott?

Det enda kända sättet att hindra Jordskottet från att ta över ens kropp är att dricka en svart sörja som endast ett fåtal kan koka.
Ylva (Vanja Blomkvist) – en flera hundra år gammal kvinna som bor i Silverhöjdsskogen – är en av de som kan koka den exklusiva och svåråtkomliga sörjan, och hon förser Eva med motgiftet.
Så länge man håller Jordskottet under kontroll åtnjuter man fördelar. Jordskottet har en helande kraft – parasiten gör allt för att dess värdkropp inte ska dö. Dessutom förstärker och förhöjer Jordskottet sinnena och stoppar åldrande. Men om det rotar sig och får grepp om en helt är döden oundviklig.

 

 

Göran Ragnerstam som Göran Wass.
Göran Ragnerstam som Göran Wass.

4. Hur är det med Wass?

Göran Wass (Göran Ragnerstam) blev svårt skadad efter uppgörelsen med Harry Storm (Ville Virtanen) i säsong ett. Han har därför varit tvungen att låta Jordskottet i honom växa för att läka de dödliga skadorna.
Det har gjort att han har överlevt, men det har också inneburit att han har gått längre i sin metamorfos – en process som inte går att vända tillbaka.
Wass tillhör en organisation som agerar i skuggorna, och han verkar vara en sorts vågmästare mellan människor och ”de andra”, de ickemänskliga som lever ibland oss i hemlighet.
Han försöker skydda Eva från organisationen, men det blir allt svårare då hon rotar i sådant de vill hålla hemligt.

 

 

Richard Forsgren som Tom Aronsson.
Richard Forsgren som Tom Aronsson.

 

5. Två att hålla ögonen på

Nicklas Gunnarsson (Henrik Knutsson) är en ung man med stort hjärta men med ett barns intellekt. Det kan vara bra att komma ihåg att han är Evas halvbror, eftersom hennes pappa hade varit ute och prasslat med sin sekreterare Gerda (Lia Boysen). Nicklas är numera föräldralös.
Tom Aronsson (Richard Forsgren) – den ambitiösa Silverhöjdspolisen – har delad vårdnad om sin dotter Ida (Mira Gustafsson). En stum flicka som verkar bära på stor visdom.

 

 

Henrik Björn om de nya figurerna att hålla koll på:

 

SVT-JORDSKOTT-2017-E01-9ff8_607x405
Anna Bjelkerud som Evas mamma Agneta Thörnblad. Maria Alm Norell spelar en yngre version av henne i tillbakablickar.

1. Agneta Thörnblad (Anna Bjelkerud/Maria Alm Norell)

Vi fick lära oss i säsong ett att Eva hade en pappa, Johan Thörnblad (Lars-Erik Berenett). Men vem är Evas mamma? I säsong två får vi lära känna Eva mer på djupet, den hon var innan allt hände i förra säsongen. Det kommer visa sig att Evas egen barndom rymmer hemligheter och Agneta Thörnblad visar sig vara en nyckelperson i Evas historia.
 

Ana Gil de Melo Nascimento som Bahar Holmqvist.
Ana Gil de Melo Nascimento som Bahar Holmqvist.

2. Bahar Holmqvist (Ana Gil de Melo Nascimento)

Bahar är en ung ambitiös polis på Evas avdelning på Stockholmspolisen. Polischefen Jakob Reisner (Anders Berg) har satt Bahar att hålla ett extra öga på Eva, då han inte är trygg med Evas oberäknelighet. Bahar är stabil, smart och stadgad, en omtyckt kollega med man och fyra barn. Kanske den vän som Eva behöver för att klara av sitt mörker?

 

Nuur Adam som Kalem.
Nuur Adam som Kalem.

3. Kalem (Nuur Adam)

Kalem är en ung afrikansk kille. Han är papperslös invandrare och arbetar illegalt med att sanera kemikalier tillsammans med en grupp andra män. De hålls instängda i en lagerlokal någonstans i Stockholm om nätterna…

 
4. Maja (Nikoletta Norrby)

Maja är en tonårig flicka från Silverhöjd. Hon är som besatt av insekter, kryp verkar vara hennes liv. Hon är enstörig och har inga vänner. Däremot är hon förföljd av några plågoandar i skolan som mobbar henne svårt.

 
5. Zara Norrbacka (Electra Hallman)

Zara är en mystisk kvinna som verkar vara inblandad i det hemska som händer i Stockholm. Eva och Wass inser att de måste hitta – och stoppa – henne.

 

Alexej Manvelov som "Dr Parker".
Alexej Manvelov som ”Dr Parker”.

6. Dr Parker (Alexej Manvelov)

Dr Parker, som egentligen heter någonting annat, är som en gäckande skugga för Eva. Jakten på Parker leder in Eva i en allt farligare och mörkare malström av händelser.

 

 

”Jordskott” säsong två har premiär i SVT1 söndag den 15 oktober klockan 21.00, och på SVT Play redan klockan 00.01 natten mot söndagen.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB