Startsida / Inlägg

Politik och paranoia i starka ”American horror story: Cult”

av Karolina Fjellborg
Foto: FX.
Foto: FX.

 

 

Rate

American horror story: Cult

 

Kanal 9

 

Del 1-4
Skräckantologi Av Ryan Murphy och Brad Falchuk, med bl a Sarah Paulson, Evan Peters, Cheyenne Jackson, Billie Lourd och Alison Pill.

 

Säsongspremiär den 8 oktober

 

Ryan Murphy och Brad Falchuk har lämnat de övernaturliga skrämseleffekterna därhän, för att i stället fokusera på folks rädslor och den politiska paranoian och turbulensen i dagens USA, i den sjunde säsongen av skräckantologin ”American horror story”.

”Cult” tar avstamp i valnatten 2016. Donald Trump blir amerikansk president, och i en småstad i Michigan reagerar Ally Mayfair-Richards (Murphy-musan Sarah Paulson) – en liberal medelklasskvinna som bor med sin son och frun Ivy (Alison Pill) i en välmående villaförort – med bestörtning.
Trumps vinst får henne att tappa fotfästet och gamla rädslor och fobier – framför allt den för clowner – bubblar upp till ytan och driver henne mot vansinnets rand.

På annat håll juckar blåhåriga Kai Anderson (Evan Peters) mot sin tv, i jubel över att revolutionen äntligen har börjat. Han är en arg vit man vriden långt åt höger, som nu ser sin chans att sprida skräck genom att rekrytera lättledda, rädda människor i behov av ett sammanhang till sin sekt med clownklädda mördare.

(Längre fram i säsongen ska Peters tydligen även gestalta ett antal sektledare ur historien, som Jim Jones och Charles Manson.)

Cheyenne Jackson spelar Allys psykolog, Billy Eichner och Leslie Grossman spelar paret Mayfair-Richards nya märkliga grannar – som flyttar in efter att de gamla går ett fruktansvärt öde till mötes – och Billie Lourd är suverän i rollen som Allys och Ivys nya, obehagliga barnflicka Winter.

Även Twisty the Clown (John Carroll Lynch) från säsong fyra, ”Freak show”, dyker upp.

”American horror story: Cult” mjölkar både satir och skräck ur en tillvaro full av rädslor. För clowner, men även för terrorism, invandrare och fake news, för extrem vänster och extrem höger – och för att tappa greppet i en absurd verklighet.
Det jabbas inte bara åt Trump-anhängarhåll utan även mot privilegierat liberalt hycklande, så ”Cult” har verkligen fullt upp med att göra upp med hela samtiden.

Ibland blir det grötigt och subtilt är det verkligen inte. Men ”AHS” har å andra sidan aldrig gjort anspråk på att vara de små penseldragens målarduk, och det här är den mest intressanta och smartast skrivna säsongen på flera år.

 

 

 

Se det här också:
Bästa skrämselhickan just nu får du av ”Channel Zero: Candle Cove”, på C More.

Visste du att…
… Sarah Paulson har varit med i alla tidigare säsonger av ”AHS” – som medium, journalist, rektor för en häxskola, siamesiska tvillingar, narkomanspöke och skådespelerska?

Just nu…
… är Paulson dessutom klar för roller i ytterligare två Ryan Murphy-produktioner; säsong tre av ”American crime story” (om orkanen Katrinas efterspel), och en Netflix-serie om ”Gökboet”-figuren syster Ratched.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB