Startsida / Inlägg

Recension: ”Modus” andra säsong haltar från start

av Karolina Fjellborg
Kim Cattrall som den amerikanska presidenten Helen Tyler. Foto: C More.
Kim Cattrall som den amerikanska presidenten Helen Tyler. Foto: C More.

 

 

Rate

Modus

 

C More

 

Säsong 2, del 1-4
Kriminaldrama av Mai Brostrøm och Peter Thorsboe, med bl a Melinda Kinnaman, Henrik Norlén, Kim Cattrall, Greg Wise och Paprika Steen.

 

Säsongspremiär den 2 november

 

 
Den första säsongen av ”Modus” – den danska manusförfattarduon Mai Brostrøm och Peter Thorsboes tolkning av Anne Holts berättelser om kriminologen Inger Johanne Vik – imponerade med en mäktig rollista och urtjusiga vintervita miljöer av allra snyggaste Nordic noir-snitt. Brister uppenbarade sig efterhand, men överlag var den ändå väl godkänd.

Den här andra säsongen däremot (som har en ännu häftigare rollista, med en hel del internationell stjärnglans, och ett löftesrikt intro som andas Bond-film) haltar från start, med en av de klumpigare partier med exposition jag har sett på länge, i form av en nyhetssändning som redogör för vad som är grejen och vem som är vem, som fortfarande pågår en kvart in i det första avsnittet.

Grejen är alltså att den amerikanska presidenten Helen Tyler (Kim Cattrall) är på statsbesök i Stockholm. Med sig som rådgivare har hon Warren Schifford (Greg Wise) från FBI, som Inger Johanne (Melinda Kinnaman) har ett smärtsamt förflutet med. Och när presidenten plötsligt går upp i rök, tvingas nu gravida Inger Johanne och hennes sambo, kriminalkommissarien Ingvar Nymann (Henrik Norlén), dessutom jobba tillsammans med honom, för att hitta den fria världens första kvinnliga ledare.

Det finns en del sevärt skådespel i ”Modus” andra säsong. Wise är, om inte direkt subtil så definitivt underhållande som slemmigt svin, danska stjärnan Paprika Steen levererar som alltid, och Johan Rabaeus är toppen som smådryg statsminister. Cattrall får av naturliga skäl inte så mycket utrymme efter det första avsnittet (eftersom hon är spårlöst försvunnen) men gör det hon ska, och att se ”Sex and the city”-ikonen i en skandinavisk kriminalserie har förstås ett speciellt sorts underhållningsvärde.

Men det stora problemet med ”Modus” – som inte riktigt går att komma runt – är att det är svårt, nära nog omöjligt, att tro på den. Grundstoryn i sig är ansträngd, och den onaturliga dialogen gör den sannerligen inga tjänster.

Godkänt tack vare många intressanta skådisar och en snårig kriminalgåta som trots allt väcker en viss nyfikenhet på utgången. Men inte mer.

 

 

 

”Modus” säsong två kommer även att visas i TV4 framöver.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB