Startsida / Inlägg

Premiärfrossa! 15 tv-serier att plöja i november

av Karolina Fjellborg
"Vikings", säsong fem. Foto: HBO Nordic.
”Vikings”, säsong fem. Foto: HBO Nordic.

 

 

En stenhård svensk thriller, mer från Marvel-fabriken, vikingar, västern och Felix Herngrens nya komediserie.
Här är 15 tv-serier att frossa i under november.

 

1. Modus

Den andra säsongen av den här kriminalaren från danska duon Mai Brostrøm och Peter Thorsboe är svagare än den första, men är sevärd för en lite annorlunda krimgåta (den amerikanska presidenten går upp i rök på svensk mark) och för den internationella stjärnglansen. Sex and the city-stjärnan Kim Cattrall spelar president och Greg Wise ett praktarsle från FBI.

C More, säsongpremiär den 2 november

 

 

2. Alias Grace

Mästerliga ”The handmaid’s tale” är fortfarande årets serie – och nu kommer ännu en fining baserad på en Margaret Atwood-bok. ”Alias Grace” är en verklighetsbaserad historia om Grace Marks; en ung irländska som emigrerade till Kanada, tog jobb som tjänstekvinna och dömdes för mord på sin husbonde 1843, och även misstänktes för mordet på hans hushållerska. Kryptiskt och intressant berättat genom tillbakablickar.

Netflix, premiär den 3 november

 

 
3. Alex

En hård och brutal svensk thrillerserie med Dragomir Mrsic som en korrupt snut som hamnar i trängt läge när han försöker klippa banden till sina kriminella kontakter, samtidigt som han internutreds i hemlighet av sin nya kollega.

Viaplay, premiär den 3 november

 

 

4. Grotescos sju mästerverk

Humorgruppen Grotesco är tillbaka med en tredje säsong av sin humorserie, där de leker med olika genrer. De två avsnitt som jag har sett – en musikal om flyktingkrisen 2015 och ett kammarspel om ett urspårat föräldramöte – är ta mig tusan smått genialiska.

SVT, säsongspremiär den 3 november

 

 

5. Monster

Ett ambitiöst norskt mysterium, som utspelar sig i ett litet samhälle i Nordnorge där naturen är vidunderligt vacker men där folk mördas, en religiös sekt härjar och mörka hemligheter bubblar under ytan. Ingvild Holthe Bygdnes och Jakob Oftebro gör huvudrollerna som två poliser som inte alls gillar varandra.

SVT, premiär den 6 november

 

 

6. SMILF

Lovande ny liten dramakomedi av och med Frankie Shaw. Om en ensamstående mamma i södra Boston, som försöker få saker och ting att gå ihop.

HBO Nordic, premiär den 6 november

 

 

7. This is us

Dags för säsong två av familjedramat som är som ett enda stort smörgåsbord av mustiga känslor. Hyllat och mycket välspelat men lite smörigt i överkant om ni frågar mig.

TV3, säsongspremiär den 7 november

 

 

8. Enkelstöten

Jag har stora förhoppningar på Felix Herngrens nya komediserie, där Lotta Tejle och Sissela Kyle spelar två kvinnor i sina bästa år som bestämmer sig för att råna en bank för att trygga pensionen. Baserad på gamla SVT-serien ”Dubbelstötarna” från 1980.

TV4, premiär den 8 november

Foto: TV4.
Foto: TV4.

 

 

9. When we rise

Verklighetsbaserad miniserie om HBTQ-kampens historia. Sjtärnspäckat både bakom (Gus Van Sant, Dustin Lance Black) och framför (Guy Pearce, Mary-Louise Parker, Rachel Griffiths, Michael K. Williams, Whoopi Goldberg) kameran.

HBO Nordic, premiär den 15 november

 

 

10. The Punisher

Netflix gasar på med ännu mera Marvel. Nu kommer alltså serien om hämnaren Frank Castle, alias Punisher (Jon Bernthal), som vi först träffade i ”Daredevils” andra säsong. Ser ut att bli rejält våldsamt.

Netflix, premiär den 17 november

 

 

11. Gomorrah

Säsong tre av det suveräna italienska maffiadramat baserat på Robert Savianos bestseller med samma namn.

HBO Nordic, säsongspremiär den 18 november

 

 

12. Godless

Stor förhandspepp från min sida på den här. En västern med feministisk touch från Steven Soderbergh, som utspelar sig i en liten stad befolkad av mestadels kvinnor, sedan nästan alla män dog i en gruvolycka. Jeff Daniels spelar ledaren för ett laglöst gäng, och i andra roller ser vi bland andra Jack O’Connell, Merritt Wever och ”Downton Abbey”-stjärnan Michelle Dockery.

Netflix, premiär den 22 november

 

 

13. Marvel’s Runaways

Ännu mera Marvel. Den här serien kommer från Hulus stall, är skapad av ungdomsserieproffsen Josh Schwartz och Stephanie Savage och handlar om hur ett gäng tonåringar slår sig samman för att bekämpa sina onda föräldrar.

HBO Nordic, premiär den 22 november

 

 

14. She’s gotta have it

Dramakomedi av Spike Lee, baserad på hans egen film med samma namn från 1986. Om Nola Darling (DeWanda Wise); en tjugonågonting i Brooklyn som jonglerar tre olika älskare.

Netflix, premiär den 23 november

 

 

15. Vikings

Snart är den stora vikingabataljen tillbaka men den första halvan av den femte säsongen – och ännu en svensk på rollistan. Alicia Agneson gör nämligen entré som Freydis.

HBO Nordic, säsongspremiär den 30 november

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB