Startsida / Inlägg

Jul och nyår i SVT – nio härliga höjdpunkter

av Karolina Fjellborg
"Fröken Frimans krig". Foto: Peter Cederling/SVT.
”Fröken Frimans krig”. Foto: Peter Cederling/SVT.

 

 

”Bron”, ”Fröken Frimans krig”, Thåström och stjärnor på ett slott. Det och en hel del annat får vi under jul och nyår i SVT.

Tv-koll har valt ut nio höjdpunkter.

 

 

* Jakten på tidskristallen – julkalendern 2017

Klart alla måste kolla in och ha åsikter om årets julkalender – och det gäller vuxna precis som barn. I årets upplaga ser vi bland andra Eva Rydberg och Rikard Wolff, och handlingen beskrivs så här:
När onda krafter planerar att stanna tiden dagen innan julafton visar det sig att tre barn är de enda som har förmågan att resa till universums mitt och stoppa detta. Asrin, Lima och Max går på internatskolan Framtidsakademin, en skola för unga med unika egenskaper. De kan inte tro sina ögon när de upptäcker att professor Styregaards matematikprogram egentligen är ett hemligt projekt som ska rädda världen.

SVT1/Barnkanalen den 1 december.

Foto: Ulrika Malm/SVT.
Foto: Ulrika Malm/SVT.

 

 

* Moraeus med mera – julspecial

Vill man ha en mysig uppesittarkväll kan man förmodligen välja ett sämre sällskap än Kalle Moraeus, som bjussar på musikaliskt spetsat dan före dopparedan-häng straight outta Dalarna. Gästar gör Tommy Nilsson, Lill-Babs, Martin Stenmarck, Anne-Lie Rydé, Lisa Miskovsky och Edward Blom.

SVT1 den 23 december.

 
* Fröken Frimans krig

Det feministiska, humoristiska och utomordentligt trivsamma kostymdramat ”Fröken Frimans krig” är tillbaka med en fjärde, och sista, säsong. Med Sissela Kyle, Maria Kulle, Frida Hallgren, Sofia Ledarp och Lena T. Hansson som vanligt i huvudrollerna.
Den här gången är året 1908 och arbetarrörelsen är på frammarsch. Även Dagmars grupp engagerar sig i kampen, genom att ta strid för kvinnor som inte släpps in i fackföreningarna.

SVT1 den 25 december.

Foto: Peter Cederling/SVT.
Foto: Peter Cederling/SVT.

 
* Bergman-bonanza

Alla vi som älskar film har ett finfint år att se fram emot 2018, då SVT uppmärksammar att det var hundra år sedan Sveriges stolthet Ingmar Bergman föddes med att visa nyproducerade dokumentärer, nya kortfilmer och tjugo av hans bästa långfilmer.
Startskottet går på juldagen med den långa versionen av ”Fanny och Alexander” – med introduktion av Bergman själv. Senare samma kväll visas dokumentären ”Ingmar Bergman på Fårö – filmen och livet” från 2003, och samtidigt öppnar SVT Play sin Bergmansatsning med bland annat femton nya korthistorier.

SVT2 den 25 december.

 

* One child

Brittisk dramaserie i tre delar som tar avstamp i den kinesiska enbarnspolitiken. Om en bortadopterad flicka som återvänder till Kina för att hjälpa en dödsdömd bror som hon inte ens visste om att hon hade.

SVT2 den 28 december.

"One child". Foto: BBC.
”One child”. Foto: BBC.

 

* Eran – punken i tre delar

En dokumentärserie om människorna, musiken och politiken 1976-84, som SVT beskriver som ”en resa i tiden, till ett annat Sverige, till Oasen i Rågsved, Sprängkullen i Göteborg, Klippan i Skåne…”
Med bland andra Joakim Thåström, Freddie Wadling, Pink Champagne, Mögel, Stry Terrarie, Lena Ringström, Stefan Sundström, Annika von Hausswolff, Usch, Leif Andrée och Grisen Skriker.

SVT1 den 28 december.

Foto: Mikael Westerlund/SVT.
Foto: Mikael Westerlund/SVT.

 
* Stjärnorna på slottet

Givetvis blir det traditionsenliga ”Stjärnorna på slottet”. I år med Marianne Mörck, Peter Jöback, Regina Lund, Ann-Louise Hansson och Bosse Parnevik.

SVT1 den 30 december.

 

* Bron

Tittarsiffrorna lär slå i taket på nyårsdagen när Skandinaviens förnämsta kriminalserie går in på sin fjärde, och sista säsong. Taglinen är dubbeltydiga ”Varje saga har sitt slut”, och temat för säsongen är identitet.
Sofia Helin och Thure Lindhardt är tillbaka som Saga och Henrik, och bland de nya ansiktena finns Mikael Birkkjær, Johannes Bah Kuhnke och Thomas W. Gabrielsson.
Spänningen är ta mig tusan olidlig.

SVT1 den 1 januari.

Foto: Karl Nordlund/SVT.
Foto: Karl Nordlund/SVT.

 

* Den döende detektiven

Efter ”En pilgrims död” och ”Den fjärde mannen” kommer nu ännu en serie baserad på Leif GW Perssons böcker. Huvudrollerna spelas av Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Henrik Norlén och Alexej Manvelov, och så här lyder synopsis:

Lars Martin Johansson, i sin krafts dagar chef för Rikskriminalen, legendarisk mordutredare och bland sina kolleger känd som mannen som kan se runt hörn. Numera är han ny- bliven pensionär och lever ett annat liv som han inte är helt tillfreds med. En sommardag faller Johansson ihop. När han tre dygn senare kvicknar till liv ligger han på intensiven på Karolinska sjukhuset drabbad av en blodpropp i hjärnan. Samtidigt som han rehabiliteras griper Johanssons gamla liv tag i honom på nytt. Hans läkare berättar en hemsk historia om ett trettio år gammalt ouppklarat mord på Yasmine, en nioårig flicka. Samtidigt som Johansson försöker återuppfinna meningen med livet, bestämmer han sig för att lösa den gamla mordgåtan.

SVT1 den 3 januari.

Foto: Peter Cederling/SVT.
Foto: Peter Cederling/SVT.

De flesta program publiceras klockan 02.00 i SVT Play samma dag som de sänds.

 

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB