Startsida / Inlägg

Julpepp! Netflix 13 bästa julfilmer

av Karolina Fjellborg
"Ett päron till farsa firar jul". Foto: Warner Bros.
”Ett päron till farsa firar jul”. Foto: Warner Bros.

 

 

Det är dags att börja jobba upp julstämningen.
Tv-koll har botaniserat bland Netflix julfilmer och valt ut de bästa – från klassiker och familjemys till skräck och barnförbjuden komedi.

 

 
Miraklet i New York

”Miracle on 34th Street” från 1947 – en dramakomedi med bland andra Maureen O’Hara, John Payne och Natalie Wood, om en varuhustomte som hävdar att han är den riktiga tomten – vann flera Oscars och är en av alla tiders julklassiker.
Även remaken från 1994, som också finns på Netflix, håller måttet.

 
Tjuvarnas jul: Trollkarlens dotter

Mysig och spännande familjefilm av Stefan Roos och Per Simonsson, som är en fristående fortsättning på deras älskade julkalender från 2011. Med bland andra Gustaf Skarsgård, Gustaf Hammarsten och Elisabet Carlsson. Om hur hittebarnet Charlie (Tea Stjärne), som blir svartsjuk när hennes fosterföräldrar får barn, lär känna en märklig magiker. Mustiga miljöer och stämningsfull Dickens-känsla.

 

 

En julsaga

Charles Dickens sedelärande ultraklassiker ”A christmas carol” – om hur gamle sure Ebenezer Scrooge lär sig en läxa av tre olika andar som tar med honom till jular förr, nu och i framtiden – har filmatiserats massor av gånger. Senast av Robert Zemeckis 2009.
Den här varianten med George C. Scott som Scrooge, från 1984, är en gedigen julsaga.

 

 

Holidays

Inte en renodlad julfilm visserligen, men julen får – precis som andra högtider som påsk, halloween, nyår och alla hjärtans dag – en släng av sleven i den här samlingen korta skräckhistorier om helgfiranden från helvetet.

 

 

A very Murray christmas

En tillbakalutad och udda blinkning tillbaka mot klassiska julvarietéshower, i regi av snitsaren Sofia Coppola. En lite lätt håglös Bill Murray småpratar och sjunger med andra vilsna och vemodiga själar i julnatten på ett hotell i New York.
På den kreddiga gästlistan finns bland andra Amy Poehler, Michael Cera, Maya Rudolph, Jason Schwartzman, Chris Rock och Rashida Jones, men bäst är den extravaganta drömsekvensen med George Clooney och Miley Cyrus.

 

 

Fireplace for your home

En brasa alltså. Inte så händelserikt kanske men supermysigt. Med musik också, för den som vill ha ljud till.

 
Ett päron till farsa firar jul

Den här tredje filmen i den Chevy Chase-frontade ”Ett päron till farsa”-serien fick halvdana recensioner när den kom 1989, men får ändå anses vara en av genrens klassiker. Storyn är given; familjen Griswold ska fira jul och saker går åt helvete.

 

 
Krampus

”Gremlins”-influerad hybrid av skräck och komedi med Adam Scott och Toni Collette, om den djävulska figuren Krampus (från den mellaneuropeiska folktron, tydligen). En sorts tomtens onda skugga, vars uppgift inte är att sprida glädje – utan skräck. Lite svajigt men småkul.

 

 

The Night Before

Komedi av det mer barnförbjudna slaget, med Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen och Anthony Mackie som tre gamla vänner som återförenas och spårar ur på julaftons kväll. Tänk ”Baksmällan” möter ”En julsaga”.

 

 

Arthur och julklappsrushen

En både rolig och fin animerad julfilm med ett budskap, och en lite annorlunda infallsvinkel på tomtens värld. Som här är högteknologisk, med lite familjedysfunktion på toppen.
Om hur tomtens klantiga son ger sig ut på en galen resa tillsammans med den bångstyrige gammeltomten för att rädda en liten flickas jul.

 

 

Polarexpressen

Robert Zemeckis datoranimerade ”Polarexpressen” och dess motion capture-teknik är, ja polariserande. Vissa hatar den, andra älskar den. Jag tycker den är lite creepy på ett bra sätt.
Om en liten kille som kliver ombord på ett tåg som går till tomteverkstaden vid Nordpolen, och får vara med om ett hisnande äventyr.

 

 

BoJack Horseman christmas special: Sabrina’s christmas wish

Okej, inte en julfilm men däremot ett julavsnitt av Netflix inte sällan briljanta vuxenanimation ”BoJack Horseman”. Och en mycket meta sådan.
BoJack (Will Arnett) och Todd (Aaron Paul) tittar på en julspecial av ”Horsin’ around” – sitcomen som hästmannen BoJack var stjärna i på 90-talet.

Foto: Netflix.
Foto: Netflix.

 

 

Pee wee’s Playhouse: Christmas Special

Ett julavsnitt till.
Paul Reubens komiska alter ego – det excentriska mansbarnet Pee-wee Herman – förbereder sig för julen i sitt knasiga lekhus, tillsammans med en strid ström av stjärnor som var mer än lovligt heta 1988. Som Grace Jones, Little Richard, Cher, Magic Johnson, Whoopi Goldberg, Oprah Winfrey och Joan Rivers.
Lite av en förvärvad smak kanske, men definitivt en klassiker bland julspecialer.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB