Startsida / Inlägg

Recension: ”Enkelstöten” – en förtjusande komedi om tanter som rånar banker

av Karolina Fjellborg
Foto: Pär Bäckstrand/TV4.
Foto: Pär Bäckstrand/TV4.

 

 

Rate

Enkelstöten

 

TV4

 

Del 1-3
Krimialkomedi av bl a Erik Hultkvist och Felix Herngren, med bl a Lotta Tejle, Sissela Kyle, Tomas von Brömssen, Ralph Carlsson, Gunilla Röör och David Wiberg.

 

Premiär den 15 november

 

Den här senaste komediserien från Felix Herngrens guldgrävande produktionsbolag FLX är en sorts nytolkning av gamla ”Dubbelstötarna”, som var baserad på Tomas Arvidssons böcker och visades i SVT i början av 80-talet, med Björn Gustafson och Frej Lindqvist i huvudrollerna.

Då handlade det om två medelålders män – en doktor och en studierektor – som bestämde sig för att dryga ut lönen med ett bankrån.

Nu handlar det om två kvinnor runt 60; magläkaren Cecilia Stensson (Sissela Kyle) och läraren Jenny Bengtsson (Lotta Tejle).

Cecilias make (Tomas von Brömssen) tror att de ska köpa drömhuset i Frankrike, men vad han inte vet är att deras besparingar har gått förlorade på börsen, och nu måste Cecilia skaka fram nya.
Jenny ligger i skilsmässa efter en affär med kemiläraren (David Wiberg), och inser att framtiden ser dyster ut när hennes man (Ralph Carlsson) kommer dragande med ett gammalt äktenskapsförord som lämnar henne med absolut ingenting, efter åratal av obetalt hemarbete.

Desperata, underbetalda och trötta på att ta skit och på att som kvinnor över en viss ålder i princip anses helt uträknade, tar de det drastiska beslutet att råna Handelsbankskontoret på Karlaplan i Stockholm.
Det verkar trots allt inte mer än rätt, med tanke på hur mycket mindre pengar de har tjänat genom åren bara för att de är kvinnor. Men självklart går det inte helt smärtfritt.

”Enkelstöten”, som är regisserad av Herngren och Emma Bucht, är den bästa sortens remake. En förtjusande liten kriminalkomedi som tar originalets koncept in i en nutid som äntligen är mogen för, och behöver, berättelser om kvinnor som har passerat den outtalade men ändå så tydliga gräns där de liksom börjar blir osynliga.
Lösmustascher, tramsiga förklädnader och dråpliga situationer blandas på en botten av allvar om dropparna som får bägarna att rinna över. Tejle och Kyle är verkligen fantastiskt skickliga i huvudrollerna, och även birollsgalleriet är glänsande.

”Enkelstöten” har kanske inte riktigt samma breda potential som ”Solsidan” och ”Bonusfamiljen”, men förtjänar att bli ännu en hit för Felix Herngren.

 

 

 

Se det här också:
Mindre proffsiga brottslingar har även skildrats roligt i ”Torpederna”. Två säsonger finns på C More.

Visste du att…
… Felix Herngren har ännu en TV4-komedi i pipeline? Hans ”Sjölyckan”, med Henrik Schyffert och Shima Niavarani, får premiär våren 2018.

Just nu…
… är Lotta Tejle även aktuell i säsong två av TV4:s ”Ack Värmland”.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB