Startsida / Inlägg

Steven Soderberghs ”Godless” – en mäktig västernserie som skjuter skarpt

av Karolina Fjellborg
Merritt Wever och Michelle Dockery. Foto: Netflix.
Merritt Wever och Michelle Dockery. Foto: Netflix.

 

 

Rate

Godless

 

Netflix

 

Västern av Scott Frank och Steven Soderbergh, med bl a Jack O’Connell, Michelle Dockery, Jeff Daniels, Scoot McNairy och Merritt Wever.

 

Premiär den 22 november

 
Wow. Vi som har väntat på en riktig rökare till vilda västern-skildring, med svindlande vackra vyer, hetsiga avtryckarfingrar, hotfull stämning, laglösa gäng, hästar, puffror och intensiva kraftmätningar, har fått våra böner hörda.

”Godless”, från Steven Soderbergh och Scott Frank golvade mig redan i den vansinnigt mäktiga inledningen, och är utan tvivel den coolaste västernserie jag har sett sedan David Milch HBO-mästerverk ”Deadwood” gick en alldeles för tidig död till mötes 2006.

Serien utspelar sig mestadels i den lilla staden La Belle, New Mexico, som hade varit som vilken liten stad som helst om det inte vore för att den nästan bara består av kvinnor, sedan i princip alla män dog i en gruvolycka.

Dit, till änkan och ensamstående mamman Alice Fletcher (Michelle Dockery), som bor på en gård utanför staden, kommer en dag Roy Goode (Jack O’Connell). En man som sedan ung ålder har ridit tillsammans med den skoningslöse banditen Frank Griffin (Jeff Daniels) och hans laglösa pack – men som nu har fått nog av hans styggelser, förrått honom under ett tågrån och flytt från honom.

Alice tar Roy under sina vingar, men det är bara en tidsfråga innan Griffin, som terroriserar västern i jakt på sin forna protegé, hittar till La Belle. Och samtidigt slår giriga affärsmän, som ser ett samhälle styrt av kvinnor som ett lätt byte, sina lovar kring staden och gruvan.

”Godless” är rå och hård och ser fantastisk ut, och kombinerar de klassiska, obligatoriska västernelementen med en modern feministisk touch som inte för en sekund känns som en gimmick. Och skådespeleriet är genomgående utmärkt, med Jeff Daniels i högform som enarmad fullblodspsykopat och en spetskompetent Merritt Wever som total scentjuv i rollen som borgmästarens stenhårda, smarta änka, som drar snabbare än sin egen skugga.

En skatt i sju delar.

 

 

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB