Startsida / Inlägg

Veckans streamingtips: ”Mudbound” är en Netflixrulle av Oscarkaliber

av Karolina Fjellborg
"Mudbound". Foto: Netflix.
”Mudbound”. Foto: Netflix.

 

 

Veckans streamingtips:
Amanda Ooms i Sara Haags och Liv Strömquists kulturmansparodi ”Winning”, deckarmys i ”Grantchester”, och lysande ”Mudbound” – som kan ta Netflix in i Oscarsracet.

 

 

Winning – en satir över patriarkatet

Om du inte redan har sett – kolla genast in det här knappt sju minuter långa pilotavsnittet av vad som hade kunnat bli en genialisk tv-serie om det extremt sällsynta fenomenet kvinnliga kultursvin, om inte SVT hade tackat nej till att producera och sända den för några år sedan. Sara Haag och Liv Strömquist ligger bakom idén, och huvudrollen som Annelie Kullmark – Sveriges största och mest beundrade skådespelare, tillika landets största arsel – spelas av Amanda Ooms. Så oerhört begåvat, absurt och roligt.

Youtube

 
Mudbound

Kan Netflix slå sig in i Oscarracet? Det känns sannerligen troligt just nu, då Dee Rees ”Mudbound”, som har premiär på streamingtjänsten i dag, verkligen är en riktig elegant till film. Om två familjer – en vit och en svart – på vischan i Mississippi, under och efter andra världskriget. Regn, lera, rasism, trauma och elände, med bland andra Carey Mulligan, Garrett Hedlund, Jason Mitchell och Mary J. Blige – som här visar att hon verkligen är en skådespelerska att räkna med. Missa inte!

Netflix. Premiär på fredag

 
Grantchester

I behov av en brittisk trivselkriminalare till novemberkvällarna? I helgen börjar säsong tre av den utomordentligt mysiga 50-talsdeckaren ”Grantchester” – om kyrkoherden Sidney Chambers (James Norton) och polisen Geordie Keating (Robson Green), som löser brott tillsammans i en pittoresk småstad i det lantliga grevskapet Cambridgeshire. Den röda tråden i säsongspremiären, som bjuder på döda kråkor, misär på barnavårdsinstitution, förbjuden kärlek och såklart mord, är far- och dotterrelationer.

SVT Play. Säsongspremiär i morgon

 

Bubblaren

Miniserien ”When we rise”, om HBTQ-kampens historia i USA, har sina brister, men är relevant, ambitiös och stjärnspäckad tv. Med bland andra Guy Pearce, Mary-Louise Parker, Rachel Griffiths, Michael K. Williams och Whoopi Goldberg.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB