Startsida / Inlägg

Välspelat och brutalt i Viaplays thrillerserie ”Alex”

av Karolina Fjellborg
Dragomir Mrsic och Rakel Wärmländer i "Alex". Foto: Viaplay.
Dragomir Mrsic och Rakel Wärmländer i ”Alex”. Foto: Viaplay.

 

Rate

Alex

 

Viaplay

 

Del 1-3
Thrillerserie av Niklas Rockström och Michael Hjorth, med bl a Dragomir Mrsic, Rakel Wärmländer, Maximilian Mrsic, Anja Lundqvist och Anna Bjelkerud.

 

Premiär den 3 november

 

Att Dragomir ”Gago” Mrsic är en fena på att gestalta grovt kriminell och allmänt stenhård vet vi sedan ”Snabba cash”. Och även om han rent officiellt står på andra sidan lagen som snut i den här thrillerserien – som han själv har varit med och kläckt idén till, tillsammans med producenten Mikael Cross – är det egentligen bara en teknikalitet.

Hans Alex Leko är nämligen en snut av det smutsigare, hårdkoktare och mer korrupta slaget, som inte drar sig för att samarbeta med gangsters och klippa av en kroppsdel eller två på den som bråkar med honom.
Nu tänker han visserligen bli ren, laglig, efter förlusten av sin partner i polisbesticklighet, och klippa banden med sina kriminella kontakter – men den psykopatiske bossen BG (Stefan Gödicke), som styr den undre världen inifrån fängelset, är inte så pigg på att släppa taget, och snart svävar både Alex, hans fru (Anja Lundqvist) och hans son (Maximilian Mrsic) i livsfara. Samtidigt som Alex, dessutom, internutreds i hemlighet av sin nya kollega Frida Kanto (Rakel Wärmländer), som har blivit satt på fallet av deras allt mer misstänksamma chef (Anna Bjelkerud).

Just hösten 2017 känns den här serien kanske lite väl bekant. Mängden attityd och hårdföra-snutar-som-inte-håller-sig-till-regelboken-spåret går igen från Viaplays egen nytolkning av ”Hassel”. Och både teman och rollbesättning för tankarna till C Mores ”Gåsmamman”, där Wärmländer och Lundqvist spelade roller som är snarlika deras roller i ”Alex”. (Uppmärksamma tittare lär lägga märke till en scen med Wärmländer och en platspåse, som är kusligt lik en hon gjorde mot Alexandra Rapaport.)

Men ”Alex” – som är svagare än ”Gåsmamman” men starkare än ”Hassel” – är ändå klart sevärd. Välspelad, spännande – och på sina ställen överraskande brutal.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB