Startsida / Inlägg

Roliga historielektionen ”Bye bye Sverige” är ett solklart måste

av Karolina Fjellborg
Foto: Nexico.
Foto: Nexico.

 

Erik Haags och Lotta Lundgrens utvandrarserie ”Bye bye Sverige” kör egentligen mest vidare i samma gamla hjulspår som ”Historieätarna”.
Vilket är toppen.

 

Erik Haag och Lotta Lundgren är ett polariserande programledarpar.
Antingen tycker man att de är det bästa som har hänt svensk infotainment-tv sedan, säg Fredrik Lindström. Eller så står man inte ut med Haags jättebebis-manér och Lundgrens sävliga stil.

Och deras nya programserie, som har premiär i dag, lär knappast omvända speciellt många i den senare kategorin lagom till julafton, då paret ju tar plats som julvärdar i SVT. Tvivlarna får trösta sig med glöggen och chokladpralinerna, helt enkelt.

Vi som tillhör den första kategorin däremot, får precis det vi vill ha.
”Bye bye Sverige” – där Haag och Lundgren lajvar livet som emigranter under den stora utvandringen till USA kring förra sekelskiftet – är nämligen en tre timmar lång, oavbrutet underhållande historielektion gjord i på pricken samma anda som ”Historieätarna”. Även om fokuset inte längre ligger på mat.

Erik och Lotta spelar Erik och Lotta (som vanligt helt utan Guldbaggevittring) – fattiga småländska bönder som bor granne med Karl Oskar och Kristina.

I den första delen – ”Dög det åt far min, duger det åt mig” – harvar de på hemma, trots hopplösa omständigheter, medan grannarna drar till Amerika.

I del två – ”Äntligen på väg” – lämnar de Småland, mellanlandar på Sillgatan i Göteborg bland alla andra hoppfulla, och tar sig sedan an den långa och mödosamma båtresan över havet, för att slutligen hamna på immigrant-ön Ellis Island för inspektion och gallring.

Del tre – ”Det nya landet” – handlar om deras nya liv i USA. Om daglönare, pigor och slumområdet Swede Hollow i Minnesota.

Olof Wretling och Kakan Hermansson – som båda var med i julkalendern och ”Historieätarna”-spinoffen ”Tusen år till julafton” – spelar Karl Oskar och Kristina, men dyker även upp som diverse andra roliga figurer med skiftande dialekter.
Experter på det ena och det andra fyller i med fakta, och infotainment-geniet och Haags och Lundgrens ständiga samarbetspartner Karin af Klintberg är både producent och regissör.

Resultatet är roligt, folkbildande, angeläget (den som inte självmant drar parallellerna till dagens migrationssituation får dem i princip skedmatade på slutet) – och inte minst snyggt.
Greppet med att klippa in Haag och Lundgren i gamla svartvita filmer är perfekt.

Det är tre timmar solklar måste se-tv.

Fast inte för alla då, förstås.

 

 

Det första avsnittet av ”Bye bye Sverige” finns ute på SVT Play nu, och sänds i SVT1 kl 20.00.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB