Startsida / Inlägg

”Köttets lustar” – en snyggt förpackad tankeställare om köttkonsumtion och självbild

av Karolina Fjellborg
Foto: Stina Stjernkvist/SVT.
Foto: Stina Stjernkvist/SVT.

 

 

Henrik Schyffert ska eventuellt döda och käka upp två grisar som han har hemma i sin lägenhet i nya SVT-serien ”Köttets lustar”.
Inga konstigheter alls, egentligen.

 
En av den här säsongens mest spännande och utstående programidéer är utan tvekan den till ”Köttets lustar”, som drar i gång i SVT i dag.
Bakom manus står Agnes-Lo Åkerlind, Clara Mannheimer och Nathan Grossman, och upplägget lyder som följer:

Henrik Schyffert – jägare, köttälskare och vit framgångsrik man i sina bästa år – antar en utmaning från sin son (som kanske, eller kanske inte, fick den planterad från någon med en idé till ett tv-program, vad vet jag): Lär känna ett djur innan du dödar och äter upp det – eller bli vegetarian.

Alltså köper Schyffert två små grisar (de säljs bara i par, tydligen) som han döper till Vickan och Madeleine och tar hem till sin lägenhet i Vasastan.

De stinker och skiter i hissen och framkallar allergiska reaktioner, och en bit in i första programmet känns det som att deras dagar är ganska räknade. Men snart uppstår ändå känslor, som det gör med husdjur.

I nästa avsnitt blir det besök i dödsfabriken – och det lär inte bli någon vacker syn.

Idén kan låta bisarr men är samtidigt den naturligaste saken i världen.
Kött är döda djur, och pallar man inte att döda ett djur, eller i alla fall bevittna hur en slakt går till och se hur djuren man äter faktiskt lever, borde man kanske se över sin kost.
Och sedan var det ju det där med köttproduktionens enorma miljöpåverkan – vilket väl egentligen inte går att komma runt för någon annan än den som enbart äter hemmaskjutet vilt.

”Köttets lustar” mästrar dock inte, vilket är till programmets fördel. Snarare är det fundersamt och lite tillbakalutat.

Experter och fakta varvas med kvällspromenader och bonding med grisarna, och lite innerstadsmässig kändisspotting. Flickvännen Nour El Refai skymtar förbi, Josephine Bornebusch kör Facetime med griseknoarna och Shima Niavarani initierar ett stycke introspektion över en kopp take away-kaffe.

Vad skulle en övergång till vegetarianism innebära för Schyfferts självbild?

Det är en bra fråga. För såvida det inte är en så kallad Stockholmsvegetarian man ska bli (alltså en sådan som ”inte äter kött” men gärna äter fisk och kyckling, kanske en ekologisk hamburgare om det ändå är grillsäsong och varför inte ett ripbröst eller lite älgstek om det bjuds), är det, faktiskt, en avsevärd förändring av livsstil det handlar om.

”Köttets lustar” lär inte sätta p för speciellt många köttromantikers långa kärleksaffärer med korvar, biffar och burgare.
Men det är en snyggt förpackad tankeställare.
Och det är gott så.

 
Avsnitt ett av ”Köttets lustar” finns ute på SVT Play nu, och sänds i SVT1 i kväll kl 21.00.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB