Startsida / Inlägg

Recension: ”The crown” regerar med en majestätisk andra säsong

av Karolina Fjellborg
Foto: Netflix.
Foto: Netflix.

 

 

Rate

The crown

 

Netflix

 

Säsong 2

Biografiskt drama av Peter Morgan, med bl a Claire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby, Matthew Goode, Alex Jennings, Victoria Hamilton och Anton Lesser.

 

Säsongspremiär den 8 december

 

 
Peter Morgans ”The crown” anlände som en fullfjädrad kostymelegant förra hösten – men är ändå en ännu bättre, mer majestätisk produktion när den nu återkommer. Det är snudd på högsta möjliga betyg för den här andra säsongen, som täcker åren 1956-1963.

När vi först återser drottning Elizabeth II (Claire Foy) och hennes man prins Philip (Matt Smith) stormar det i det kungliga äktenskapet. Exakt vad som har lett fram till den bittra konfrontationen vet vi inte första gången vi ser scenen, men när vi sedan återser den i avsnitt tre, har vi fått kontexten klar för oss.

Philips känsliga manliga ego klarar inte av existensen i Elizabeths skugga, och under de månader han har varit ute på en lång internationell turné till havs (en resa han skickades på dels i pr-syfte, och dels som ett sätt att kväsa hans rebelliska tendenser) har komprometterande uppgifter nått Elizabeth.

Morgan säger aldrig rent ut att Philip bedrog drottningen, men vi vet så att säga vad vi tror, och den äktenskapliga krisen utgör ramhandlingen för säsong två.

Men denna ram är i sin tur fylld av perfekta små kapitel med sina egna, avgränsade storytrådar, och ”The crown” briljerar därmed inte bara som en av tv:s allra elegantaste och mest minutiöst rollbesatta, mest utsökt skrivna och lyxigast producerade serier, utan står även ut som förädlare av den avsnittskonst som delvis har gått förlorad i binge-tittandets tidevarv.

Det handlar bland annat om Suezkrisen, premiärministrarna som kom efter Winston Churchill men inte pallade trycket, det abdikerade svarta fåret Edwards (Alex Jennings) nazistsympatier, kraven på en modernisering av kungahuset och prinsessan Margarets (Vanessa Kirby) nya kärlek – den sexuellt tygellösa fotografen Antony Armstrong-Jones (en suverän Matthew Goode).

En episod väver samman lille prins Charles (Billy Jenkins) första tid på en kall och oförlåtande internatskola med tillbakablickar mot Philips svåra tid som ung på samma skola.

En annan introducerar oss för John F och Jackie Kennedy, som kommer till Buckingham Palace som den lite vulgärare, amerikanska sortens kungligheter.
Michael C. Hall och Jodi Balfour har roligt, kanske lite för roligt med rollerna, och tar ”The crown” ett snedsteg den här säsongen är det just i “Dear Mrs. Kennedy”, som visserligen livar upp men inte riktigt smälter in i sitt otroligt välvårdade sammanhang.

Men det är en petitess. Säsong två av ”The crown” är en sann delikatess, och Claire Foy regerar med en av de absolut starkaste rollprestationer du kan se just nu.

En Emmy till hösten känns mycket sannolik.

 

 

 
Se det här också:
Kungligheter av det mer medeltida slaget ser du just nu i ”Vikings” och sprillans nya riddarserien ”Knightfall”, som båda finns på HBO Nordic.

Just nu…
… vet vi åtminstone en viktig detalj inför säsong tre och fyra av ”The crown”, och det är att rollen som drottning Elizabeth II tas över av Olivia Colman.

Visste du att…
… Michael C. Hall gör huvudrollen i nya thrillerserien ”Safe”, som har premiär på Netflix nästa år?

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB