Startsida / Inlägg

”Gunpowder” – så bra är Kit Haringtons nya serie

av Karolina Fjellborg
Kit Harrington i "Gunpowder". Foto BBC.
Kit Harrington i ”Gunpowder”. Foto BBC.

 

Rate

Gunpowder

 

HBO Nordic

 
Historisk thriller av bl a Ronan Bennett och Kit Harington, med bl a Kit Harington, Peter Mullan, Mark Gatiss, Liv Tyler, Shaun Dooley och Tom Cullen.

 

Premiär den 19 december

 

”Game of thrones”-stjärnan Kit Harington är medskapare av, exekutiv producent för, och även huvudrollsinnehavare i, den här tredelade kostymthrillern om ”the gunpowder plot”, eller ”krutkonspirationen”. Ett misslyckat upprorsförsök år 1605, iscensatt av en grupp engelska katoliker som i protest mot att katoliker förföljdes, torterades och avrättades, tänkte lönnmörda kung Jakob I genom att spränga det ena av parlamentets två kamrar.

Harington spelar Robert Catesby, som var gruppens ledare och initiativtagare, även om den som är mest känd snarare är Guy Fawkes (som här spelas av Tom Cullen).

Serien börjar i ett ståndsmässigt hem där Catesby och en handfull andra katoliker har mässa. När kungens mannar anländer, göms prästerna snabbt i lönnutrymmen, men jesuitjägaren sir William Wade (Shaun Dooley) vittrar blod, och scenen – en 15 minuter lång uppvisning i uppbyggande av hotfull spänning – övergår snart i en avrättningsakt så gruvlig att den får ”Game of thrones” att framstå som rena rama julkalendern.

Säkert är det vi bevittnar historiskt korrekt, och scenen etablerar också insatserna i en serie som i övrigt, tyvärr, inte ägnar sig speciellt mycket åt bakgrundsinformation, förklarande av en komplex historisk situation eller karaktärsutveckling; Robert Catesbys bägare har runnit över, och nu tänker han göra något åt hur hans katolska bröder och systrar behandlas.
Men för många riskerar det att bli för mycket. Och det kommer mera. ”Gunpowder” nästan vältrar sig i utdragna naglar, bålbränning, hängningar, inälvor, avhuggna huvuden och krossade kroppar.

”Gunpowder” är makaber i överkant alltså, och hade gärna fått vara matigare i kontexten, men tyranni, raffel och ränksmidande, kostymer och miljöer, gör serien med bravur.
Harington är en stilig och grubblande matinéhjälte i en perfekt hatt, Derek Riddell lättar upp stämningen som lite lätt kitschig kung, Liv Tyler gör vad hon kan med seriens i princip enda, men ganska ointressanta kvinnoroll, och Mark Gatiss är strålande som sir Robert Cecil – kungens sluga högra hand och storyns mesta skurk, vars huvud liksom sitter på sniskan.

Spännande, trots att utgången är given.

 

 

Se det här också: Modernare historia om England och den brittiska kronan ser du i den nysläppta och utmärkta andra säsongen av Netflix ”The crown”.

Just nu… är Kit Harington en av tv-världens bäst betalda skådespelare, med en lön som uppges ligga på en bit över fyra miljoner kronor per ”Game of thrones”-avsnitt.

Visste du att… Kit Harington är en avlägsen släkting till sin rollfigur Robert Catesby, på sin mammas sida?

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB