Startsida / Inlägg

”Mandelmanns jul” – perfekt eskapism för julstressade nutidsmänniskor

av Karolina Fjellborg
Gustav och Marie Mandelmann. Foto: TV4.
Gustav och Marie Mandelmann. Foto: TV4.

 

 

Kvällens ”Mandelmanns jul” är en helekologisk, halvgalen tidsresa tillbaka till en svunnen tid, utan julstress, nätshopping och massproducerad prinskorv.
TV4 kunde inte ha valt bättre julvärdar än paret Mandelmann.

 
”I kvällens program är det jul. Djuren får extra kääärlek och omtanke, vi lagar massor med go’ mat, gör våra egna klappar, och samlar alla nära och kära till en julefrukost.”

Det är något nästan parodiskt över sättet som Gustav Mandelmann – den überentusiastiska fixarmannen och citatmaskinen som dök upp i TV4:s ”Mandelmanns gård” i början av året och utklassade självaste Ernst Kirchsteiger i hans eget spel – inleder kvällens julspecial på.

Och därifrån bara gasar han och frugan Marie på med så mycket smittande, barnslig optimism, oproportionerligt enorm julpepp och overklig harmoni både som människor och par att det liksom bara är att kapitulera och låta sig svepas med i den helekologiska yran.

Han blir eld och lågor över några äpplen. Hon har röda band i håret och ser ut att ha klivit direkt ut ur en Gudrun Sjödén-katalog. Ladugården är julpyntad, fåren får en gran garnerad med äpplen, och gårdens fladdermöss får en egen holk så att även de kan få frid i sitt hus i juletid.
Det kokas glögg och bakas kakor, och på stora korvstopparedagen görs ”trotjänarkorv”, där djur som har varit med på gården länge mals ner i en köttkvarn av ren respekt, så att de kan ”glädja ända in i det sista”.

”Mandelsmanns jul” är rena rama eskapismen. En Astrid Lindgren-doftande tidsresa tillbaka till en svunnen tid, som blir ett skönt avbrott i verklighetens mycket mer osexiga julförberedelser. Med kalabalik i matvarubutiken, stressad nätshopping som bränner djupa hål i fickan och sista minuten-panik på jobbet.

Det är inte konstigt att paret Mandelmann tog en trippel på Kristallengalan i höstas. De går rätt genom den så kallade rutan och både deras inställning och livsstil och självförsörjande gård ligger helt rätt i tiden. Gammaldags men hållbart – och därför modernt.

 
SVT är av tradition det givna valet på julafton. Men i år – då de lite coola och distanserade Erik Haag och Lotta Lundgren går upp som julvärdar mot de totalt oreserverade livskramarna Mandelmanns – kan nog konkurrensen från TV4 bli tuffare än vanligt.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB