Startsida / Inlägg

Att vara banbrytande knappast något man kan anklaga ”Allsång på Skansen” för att vara

av Sandra Wejbro
Edina och Patsy, en helt vanlig kväll på fransk semester.
Edina och Patsy, en helt vanlig kväll på fransk semester.

”Helt hysteriskt” firar 25-årsjubileum nästa år.

Det är slående hur väl humorn i den klassiska serien har åldrats.

För visst, många av de populärkulturella referenserna lär vara obegripliga för nya tittare. Dottern Saffron (Julia Sawalha) och hennes vänner ser snarare ut som nutida hipsters än de pluggnördar de föreställde då. Kändisarna som Patsy (Joanna Lumley) och Edina (Jennifer Saunders) ömsom hånar, ömsom smörar för är knappast de hetaste år 2016 (Lulu? Twiggy?).

Men humorn är så rå att man undrar hur serien hade överlevt samtidens besatthet av kränkta sociala medie-stormar. Att på ren trots råka köpa några rumänska barn – är det ett okej skämt? Att supa, knarka och bete sig allmänt rövigt mot sin präktiga dotter – hur kul är det?

Svar: Väldigt kul. Åtminstone i ”Helt hysteriskt” skruvade värld.

Det som känns allra mest daterat är hur lång tid det tog för serien att komma till Sverige. Trots att den sändes redan 1992 på BBC i Storbritannien var det premiär först 1994 på SVT. Allt var definitivt inte bättre före internets genombrott.

Under sommaren visar SVT första säsongen i repris och det är något av en kulturgärning.

 

Att vara banbrytande och rå är inget man kan anklaga ”Allsång på Skansen” (SVT1) för att vara. Sanna Nielsen är Lasse Berghagen i uppgraderad version. Så bubblande folklig att det känns som om hon har skapats i ett laboratorium enbart för denna uppgift.

Ukrainska Eurovision-segraren Jamala var vid sidan av Veronica Maggio kvällens stora gäst och hennes melankoliska vinnarlåt ”1944” kändes om möjligt än mer ödesmättad nu, som en stillsam varning till ett Europa som knakar i fogarna.

Största besvikelsen var att allsången inte uppmärksammade Pride-veckan mer. Efter succén med Grotescos ”Bögarnas fel” 2011 var allt vi fick i år discodängan ”I’m coming out” med en glittrig Sanna Nielsen.

 

På onsdagen ser jag nya avsnitt av ”Casual” och ”Difficult people” (HBO Nordic).

 

Ha!

Veronica Maggio valde ”Du är den ende” som allsångslåt. Deppigt och underbart.

 

Gah!

Andreas Weise som ”hemlig gäst”. Ramlade knappast ur soffan av chocken.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB