Startsida / Inlägg

Tyvärr trist om kvinnlig antihjälte i Netflix ”Gypsy”

av Karolina Fjellborg
downloadAsset-1

 

Rate

Gypsy

 

 

Netflix

 

Del 1-4
Amerikansk psykologisk thriller av Lisa Rubin, med bl a Naomi Watts, Billy Crudup, Sophie Cookson, Karl Glusman och Poorna Jagannathan.

 

Premiär den 30 juni

 

I ett tv-landskap sprutlackerat med berättelser om medelålderskrisande män, borde det sitta fint med en psykologisk thriller om en kvinna som börjar tänja på gränserna och tar en promenad på den mörka sidan när den stora mitt i livet-tristessen rullar in.
Speciellt när den kvinnan spelas av en elegant som Naomi Watts, vars karriär tog fart med just en psykologisk thriller 2001, då David Lynch ”Mulholland Drive” gick upp på biograferna.

Synd bara, att Lisa Rubins ”Gypsy” (regisserad av bland andra ”Fifty shades of Grey”-regissören Sam Taylor-Johnson) är så beige och tunn.
En serie inte leder någonstans. Och dessutom gör det väldigt långsamt.

Watts spelar Jean Holloway. En terapeut som jobbar på Manhattan, och lever en välmående villaförortstillvaro tillsammans med sin man (Billy Crudup i en otacksam roll) och dotter Dolly (Maren Heary) i Connecticut. Men under ytan skaver det i perfektionen.
Dolly är ingen vanlig ”pojkflicka” utan så pass obekväm i sin flickroll att folk börjar insinuera att hon är transsexuell. Och Jean passar inte in bland de kalas- och middagsplanerande hemmafruarna i grannskapet.

Men framför allt är det på jobbet Jean håller på att tappa greppet. Hon nöjer sig nämligen inte med att ta anteckningar och komma med inspel, råd och övningar – utan syltar in sig ordentligt i sina patienters privatliv genom att utveckla relationer med människorna de pratar om under sina sessioner.
När en ung man försöker hantera sin fortsatta besatthet av sitt ex söker Jean upp henne på hennes arbetsplats, för att själv snart utveckla något sorts sexuellt dille på henne. Och när en mamma klagar på att hennes vuxna dotter aldrig hör av sig, ser Jean till att själv bli kompis med dottern. Och så vidare.

Premissen har potential, men manus och utförande står i vägen för att den ska uppfyllas.

Och det största problemet med serien – förutom att den är direkt tråkig, vilket ju är en kardinalsynd i den här genren – är dess totala misstro till vår förmåga att greppa något som helst som inte uttalas ordagrant i dialogen eller på annat sätt skrivs oss på näsan.
Ingenting är underförstått här.

 
Kanske glimrar ”Gypsy” till när Jeans komplicerade dubbelliv rasar samman.
Men risken är att du, jag och alla andra har somnat vid det laget.

 

 

Se det här i stället:
Drama i terapisoffan gjordes betydligt effektivare i HBO-serien ”In treatment” (2008-2010), med Gabriel Byrne. Tre säsonger, på HBO Nordic.

Visste du att…
… David Lynch ”Mulholland Drive”, som Naomi Watts spelade huvudrollen i, från början var tänkt som ett pilotavsnitt för en tv-serie?

Just nu…
… ser du en roligare insats av Naomi Watts i ”Twin Peaks: The return”, på HBO Nordic.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB