Startsida / Inlägg

Klart: Han blir nya Hamilton i C Mores storserie

av Karolina Fjellborg
Jakob Oftebro i rollen som unge Hamilton. Foto: HEIN Photography.
Jakob Oftebro i rollen som unge Hamilton. Foto: HEIN Photography.

 

 

Han har spelats av Stellan Skarsgård, Peter Haber, Stefan Sauk, Peter Stormare och Mikael Persbrandt.
Och nu är det klart att det blir en norrman som axlar rollen som en lite yngre Carl Hamilton i C Mores storsatsning ”Hamilton”.

 

Förra hösten kom nyheten om att C More och TV4 satsar stort på en tv-serie om agenten Carl Hamilton från Jan Guillous böcker. Två säsonger är beställda – och i dag droppades namnet på den skådespelare som kommer att axla rollen, som alltså tidigare har spelats av Stellan Skarsgård, Peter Haber, Stefan Sauk, Peter Stormare och Mikael Persbrandt.

 

Mannen i fråga är den 32-årige norrmannen Jakob Oftebro, som vi tidigare sett i bland annat ”Kon-Tiki”, ”Bron”, ”1864”, och nu senast i ”Monster” och ”Snömannen”.

 

– Berättelsen om Carl Hamilton är till handlingen både spektakulär och spännande, men han är också en oerhört komplex person. Det är lockande att få visa en annan sida av en så välkänd historia som fortfarande är höljd i dunkel, hur han rekryterades till underrättelsetjänsten, innan han finslipats till den mästeragent och hjälte som tittarna är vana att se honom. Som ung är han fortfarande sökande, han försöker hitta sin plats och är inte ofelbar, säger Jakob Oftebro i pressmeddelandet.

 

– Vi har haft ögonen på Jakob under en längre tid, och vi har nu äntligen hittat det perfekta projektet för honom. Han är en av Skandinaviens mest begåvade skådespelare och perfekt för rollen som den unge Hamilton. Serien är vår största satsning hittills och det är en ynnest att få arbeta med ett så starkt varumärke och ta Jan Guillous värld till en ny nivå, säger Josefine Tengblad, dramachef på C More och TV4.

 

”Hamilton” är alltså C Mores och TV4:s största internationella dramasatsning någonsin, och serien tar avstamp i hur den unge Carl Hamilton rekryteras till att bli hemlig agent, och handlar om hans första uppdrag i Europa, med ökade spänningar mellan USA och Ryssland som bakgrund.

 

Inspelningarna påbörjas inom kort, och huvudförfattare är norrmannen Petter S. Rosenlund (”Kampen om tungvattnet”), medan danske Kasper Barfoed regisserar.

 

– Det är alltid spännande att se sin skapelse leva så många liv. Agenten Carl Hamilton har varit en del av mitt liv de senaste 30 åren och det har gjorts flera filmer om honom. Men, jag har alltid känt att en dramaserie, med sitt längre format och berättande, skulle vara ett bra sätt att gräva ännu djupare in i karaktären och hans universum. Det händer nu med en ny, ung Hamilton, i en nutida miljö och jag är övertygad om att serien kommer att tilltala en ny generation av tittare, säger Jan Guillou.

 

 

”Hamilton” har premiär på C More under 2019 och kommer efter det att visas även i TV4.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB