Startsida / Inlägg

Spoilervarning: Morgan, The Cheesemaker och en retfull ledtråd…

av Sandra Wejbro
Här brukar Steven Yeuns namn stå.
Här brukar Steven Yeuns namn stå.

Obs! Innehåller spoilers från ”The walking dead”, säsong sex, avsnitt fyra: ”Here´s not here”.

Det var väl korkat att hoppas på ett svar redan nu. ”The walking dead” fortsätter att elda på spekulationerna om huruvida Glenn är död eller inte genom att bjuda på ett extra långt avsnitt om Morgan (Lennie James) i stället.

Dessutom häller de bensin på elden genom att stoppa in en retfull liten ledtråd och plocka bort skådespelaren Steven Yeuns namn från förtexterna till veckans avsnitt. Bilden som namnet brukade ligga på, Hershels klocka, finns dock kvar.

Naturligtvis ger detta alla som tror att Glenn verkligen är död vatten på sin kvarn. Samtidigt kan det vara ännu en spjuveraktig blinkning från seriens skapare som gör det slutliga avslöjandet mer överraskande. Steven Yeun har inte deltagit i några eftersnack och allt är väldigt hysch-hysch.

I den sneak peak inför nästa avsnitt som visades i ”The talking dead” hörde vi Michonne berätta för Maggie varför Glenn lämnats kvar utanför Alexandria. Sedan ett högt skrik. That’s it. Kanske får vi svar nästa vecka men jag skulle inte sätta några pengar på det.

Mitt i de mest intensiva spekulationerna valde AMC att meddela att ”The walking dead” får en sjunde säsong. Inte särskilt oväntat, milt uttryckt.

Jävla Walking dead. Känslan när man upptäcker att ens namn raderats från förtexterna.
Jävla Walking dead. Känslan när man upptäcker att ens namn raderats från förtexterna.

Efter förra veckans mayhem skruvas tempot ner rejält i veckans avsnitt. Vi får veta hur Morgan utvecklats från det nerviga vrak han var när Rick först träffade honom för några säsonger sedan till den lugna zen-mästare han framstår som nu.

Det blir ett slags psykologiskt kammarspel mellan Morgan och mystiske Eastman, ”the cheesemaster” (John Carroll Lynch).

Walker-brasa.
Walker-brasa.

Vi förs tillbaka i tiden till huset där Morgan barrikaderade sig, hans oneliners målade på väggarna (”here’s not here”) och den brand som tvingar honom ut i skogen. Där lever han ett icke-liv i ett wasteland med en zombie-brasa som enda sällskap. Allt och alla han möter måste dö.

Morgan vet hur man inreder ett hem...
Morgan vet hur man inreder ett hem…

Så håller han på, ända tills han på avstånd hör en get bräka. Morgan är inställd på att döda geten men stoppas av dess husse, Eastman, som först försöker tala honom till sans. När det misslyckas slår han Morgan medvetslös och stänger in honom i ett fängelseutrymme han har i vardagsrummet. Där påbörjas en långsam, mycket skickligt skildrad, bearbetning av Morgans extremt motvilliga, trasiga psyke.

Eastman är en tidigare rättspsykiater med stora kunskaper om hur mördare tänker och kan direkt se att Morgan drabbats av svårt posttraumatiskt stressyndrom.

Morgan i sin cell.
Morgan i sin cell.

Men han har även sina egna trauman, som han så småningom avslöjar. Eastmans hustru och båda barn mördades av en psykopat han lärde känna på jobbet. Som hämnd lät han gärningsmannen svälta till döds under 47 dagar i cellen i vardagsrummet. Rätt hardcore och ganska långsökt, men hej, det är ju ”The walking dead”.

Beslutet han tog när mördarens död inte fick honom att må bättre var att leva efter devisen att allt liv är värdefullt. Sluta äta kött, sluta döda människor, begrava eliminerade zombies under sina verkliga namn. Rätt rörande – och en behövlig motvikt till Ricks hårdföra sätt att hantera zombieapokalypsen.

The Cheesemaker.
The Cheesemaker.

Det sällskap han haft innan Morgan dyker upp är geten Tabitha (förtjänstfullt spelad av Ruby) och hans kamp för att tillverka ätbar ost blir ett genomgående tema (som också förklarar seriens tidigare referenser till ”the cheesemaker”). Bräkandet borde locka till sig fler zombies, men getens uppenbara sårbarhet i den våldsamma omgivningen gör Eastmans envisa omtanke, vård och värdiga liv desto starkare.

Tabitha (spelad av Ruby).
Tabitha (spelad av Ruby).

Tabitha blir en slags bild av människans sårbara inre. När hon till slut dör (RIP) är det sorgligt, men i den här serien dör ju alla. Det Eastman, och snart även Morgan inser, är att det viktiga är hur man lever fram tills det oundvikliga.

Morgan och Eastman tränar Aikido.
Morgan och Eastman tränar Aikido.

Eastman lär ut sina kunskaper i aikido och Morgan får läsa Morihei Ueshibas ”The art of peace” (i kontrast till Ricks specialitet – ”the art of war”). Långsamt bygger de ett brödraskap som abrupt bryts då Morgan bryter samman under ett möte med ett av sina tidigare offer och Eastman blir biten.

Den sista uppmaning han får av sin ”Yoda” är att söka upp andra människor, för utan dem är livet inte värt mycket. Så förklaras varför han söker upp Rick och varför han försöker tala det bindgalna ”Wolves”-gänget till rätta. När han berättar sin historia för en tillfångatagen ”varg” i seriens nutida Alexandria, svarar denne bara genom att konstatera att om han själv inte dör kommer han göra allt för att döda hela samhället, även barnen. Morgan får uppenbarligen jobba hårdare på sin övertalningsförmåga om han ska lyckas.

Frågan nu är naturligtvis hur länge han kommer lyckas upprätthålla sin icke-våldsprincip. Det känns som att han bara är ett sammanbrott bort från att falla tillbaka i sitt gamla mordkaos.

#TeamRick eller #TeamMorgan? Vilken filosofi tror ni kommer segra?

LÄS TIDIGARE RECAPS:

”Har the walking dead dödat sin moraliska kompass?” – recap av avsnitt tre

”Vargarna till attack” – recap av avsnitt två

”Människorna på offensiven” – recap av avsnitt ett

Kämpa Morgan.
Kämpa Morgan.
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB