Startsida / Inlägg

Spoilervarning: ”The walking dead”-mysteriet är ÄNTLIGEN löst!

av Sandra Wejbro

 

Det var så här vi lämnade Glenn (Steven Yeun) för fyra avsnitt sedan....
Det var så här vi lämnade Glenn (Steven Yeun) för fyra avsnitt sedan….

Obs! Innehåller spoilers från ”The walking dead”, säsong sex, avsnitt sju: ”Heads up”.

Veckor av spekulation, analyser och villospår från ”The walking dead”-skaparna är äntligen över. Shakespeare sammanfattade det bäst när han redan på 1500-talet gnällde över att det var ”mycket väsen för ingenting”.

Redan i öppningsscenerna av veckans avsnitt står det klart att Glenn (Steven Yeun) lyckats överleva zombieattacken genom att gömma sig under Nicholas buffé-kropp och sen kravla sig under en sopcontainer.

Kravla snabbare, Glenn...
Kravla snabbare, Glenn…

Det är ju inte Glenns fel, men man blir ju lite förbannad på ”The walking dead” som mjölkade ovissheten åtminstone ett avsnitt för länge.

Efter att ha väntat ut zombie-horden under containern kan Glenn till slut krypa ut, uttorkad och blodig. En person, som visar sig vara Enid, kastar en vattenflaska till honom, vilket han belönar genom att jaga ifatt henne.

Enid är tonårigt trulig (i tidigare avsnitt har vi ju sett henne förlora sina föräldrar, äta sköldpaddor och rymma från Alexandria) och vill klara sig själv. Motvilligt följer hon så småningom med Glenn (det krävs lite handgemäng och att han tar pistolen ifrån henne). Enid har gett upp hoppet om världen och vill inte fästa sig vid någon (för att det gör ont att förlora dem), analyserar Glenn.

Enid och Glenn hittar ballonger – och helium. Festligt.
Enid och Glenn hittar ballonger – och helium. Festligt.

Resten av avsnittet utspelar sig i Alexandria, där Rick börjar planera en ny exodus för zombiehorden som håller dem instängda medan de kämpar för att säkra inhängnaden runt stan. Deannas son Spencer orkar inte riktigt vänta, utan genomför ett misslyckat försök att ta sig över zombiegrytan för att locka bort dem.

Rick och Tara tvingas rädda honom, vilket gör ”the ricktatorship” sedvanligt ilsk. Tara bör inte hålla på och sätta sig själv i fara för ”deras” skull, tycker Rick, vilket får henne att kontra att de numera är ”vi” allihopa.

Don't do it, Spencer...
Don’t do it, Spencer…

Integrationen mellan Ricks grupp och Alexandria-folket går långsamt. De får lära sig hantera machetes och Rick lär tonårige Ron att använda en pistol (vilket han säkerligen kommer få ångra eftersom Ron sedan bryter sig in i vapenskåpet och ger sig efter Carl).

Vapenkurs med Rick.
Vapenkurs med Rick.

Intressant är att Morgan ställs till svars av Rick, Michonne och Carol för sitt beslut att inte döda andra människor. ”Allt liv är värdefullt” har ju varit Morgans mantra.

Det är en självisk, moralisk narcissism som sätter andra i fara, tycker de. Den grupp av ”Wolves” som Morgan lät leva kunde sedan attackera och försöka döda Rick utanför murarna.

– Varför försökte du inte döda mig när jag var galen? svarade Morgan. För det hade ju varit rimligt då. Det finns hopp för alla, det är gruppen vid bordet ett bevis på.

Morgan ställs till svars...
Morgan ställs till svars…

Men Morgans ställning lär ju inte förbättras när de andra får veta att han gömmer en galen ”Wolves”-psykopat i en källare…

Avsnittet avslutas med en rafflande cliffhanger – samtidigt som Glenns och Enids ballonger siktas av Alexandria-borna kollapsar slutligen tornet efter envist nötande av zombiehorden. Är detta slutet för Alexandria?

Hur tycker ni att ”The walking dead” har hanterat hela Glenn-historien? Tyck till i kommentarsfältet nedan!

Skådespelaren Steven Yeun berättade efter att avsnittet sänts i USA att han knappt kunnat gå ut under de senaste veckorna. Han har inte fått avslöja något för familj och vänner och är ”lättad” över att hemligheten nu är ute

– Jag har följt allt ni har sagt och de har betytt mycket att ni oroat er över och stöttat Glenn, sa han.

LÄS TIDIGARE RECAPS:

”Daryl har en tuff (hår)dag och dödar ännu en strimma hopp” – recap av avsnitt sex

”Lång dags färd mot ett litet avslöjande” – recap av avsnitt fem

”Morgan, The Cheesemaker och en retfull ledtråd…” – recap av avsnitt fyra

”Har the walking dead dödat sin moraliska kompass?” – recap av avsnitt tre

”Vargarna till attack” – recap av avsnitt två

”Människorna på offensiven” – recap av avsnitt ett

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB